PRIKKEL YOGA : workshop yoga met conflicten

Ontdek natuurlijke, yogische oplossingen in conflictsituaties die mooi, krachtig en speelvol zijn.

Na elke ZOZ is er 'Prikkel Yoga'. Kom mee ontdekken wat deze les, op basis van yogaprincipes en ademhaling, voor je kunnen doen in geval van conflict, stress, angst, agressie en andere prikkels

‘Niemand kan me pijn doen zonder mijn toestemming.’      Mahatma Gandhi

Het werk in deze lessen wordt wel eens het geweldloze geweld genoemd, omdat hier geen techniek, trap of wapen aan te pas komt.

Toch zijn de resultaten fantastisch:

  • Druk en stress smelten tot nuttige energie. 
  • Conflicten en angsten worden leerrijke connecties. Ook in acute noodsituaties!


Hoe reageer jij op 'een aanval', agressie? stress? ziekte? of uitschuivers?  Wat zijn volgens jou: vijanden? Hoe voel je je als je onder druk staat? Wat zijn moeilijke situaties voor jou? Hoe ga je er nu mee om?


Al deze vragen komen aan bod in deze 'yogales'.
Je gaat ontdekken dat zowel negatieve als positieve ervaringen allemaal onder de noemer 'contact' vallen.

We oefenen onze natuurlijke vermogens om van die contacten veilige en gezonde connecties te maken.
We zijn allemaal in staat om conflicten te laten smelten in connecties en ... daarvoor moet je niet doodgaan, alles loslaten of alles verliezen!

Dit is een yogales die je herleidt naar je pure, heilzame vorm van reageren. Ontdek de yogische principes van evenwicht,  observatie en beheersing.


' There are no enemies, there are no attacks ... 
just moments of contact, with long lost friends.'
Wat we doen in deze les?
In alle veiligheid bestudeer je de reacties en acties die ontstaan in contacten of situaties die je nu als druk of conflict ervaart. Je onderzoekt wat een 'vijand' eigenlijk echt is en ontdekt dat die vooral in jezelf zit.

Met speelse oefeningen, bewegingen op de ademhaling en instant ervaringen wordt je blootgesteld aan binnenkomende prikkels en contacten.

Maak je geen zorgen, dat gebeurt allemaal langzaam en op ieders niveau. Humor en speelsheid zijn belangrijke elementen in elk leerproces.

Je leert bewegen en werken vanuit je originele, intelligente natuur.
En dat zonder stukjes van jezelf te verliezen, zonder technieken te leren, zonder gevechtsstijlen of -vormen, zonder vooraf bedachte strategieën...


Omgaan met agressie en stress is een belangrijk onderdeel van deze training, maar het oplossen van interne gevechten en eigen onrust is ons hoofddoel.


Praktisch:
We werken in de zomer OUTDOOR op het natuurdomein Webbekomsbroek.  Bij kouder weer zoeken we een binnenlocatie op. Zorg voor aangepaste kledij waarin je gemakkelijk beweegt en die wat vuil mag worden. #muggenmiddeltjes

Een training duurt +/- 1u15  van 9u15 tot 10u30.

  • We starten met een ontspannen opwarming, losmaken van het lichaam, ademhalingstraining, losmaken zenuwstelsel en gedachten.
  • Daarna oefenen we met binnenkomende contacten, dat kunnen prikkels zijn van buitenaf. We werk met attributen uit de natuur (stok, omgeving...) , of mentale factoren (oefeningen die angst kunnen opwekken). Belangrijk om weten: we maken voor ieder's niveau aanpassingen en werken traag. Het is een studie, géén gevechtsport. Er zijn geen verliezers of winnaars in deze les!
  •  Telkens is er ruimte voor een korte bespreking en evt. aanpassingen. Nogmaals: humor en spel zijn een belangrijk onderdeel om processen in het lichaam in gang te trekken en opgedane ervaringen te verwerken.
  • In de grootste vriendschap en ontspannen nemen we afscheid tot aan de volgende training.


Niet alleen volwassenen kunnen deelnemen.  Vanaf 10 jaar is iedereen welkom. Je hoeft hier niet voor in te schrijven!!

Deelname: Kennismaking gratis
Eerstvolgende data: 30 Juni EN zondag 25 augustus om 9u15, na ZOZ (vanaf 8u).

Het wordt aanbevolen om alvast op te warmen voor deze les met het eerste, gratis, uurtje ZOZ maar dat is niet verplicht. Meer info hierover op deze site